Левски София - резултати, класирания, футболисти, треньори, юноши, статистика по сезони

Левски (София) Милан (Милано)

1:5 в първия мач

Голове домакин Голове гост
Италия
Резерви
 • Пиеранджело Бели
 • Анджело Анкуилети
 • Карл-Хайнц Шнелингер
 • Роберто Розато
 • Джовани Трапатони
 • Джовани Трапатони
 • Курт Хамрин
 • Джовани Лодети
 • Анджело Сормани
 • Джани Ривера
 • Пиерино Прати
треньори
Нерео Роко

сряда, 11 октомври 1967 година

Купа на носителите на купи - 1/16 финал (втори мач)

Национален стадион "Васил Левски", София, ~ 50 000 зрители

Главен съдия: Фарук Талю (Турция)

Левски и Милан (Милано) завършват 1:1 в мач реванш от 1/16 финал на Купа на носителите на купи 1967/68 игран на 11 октомври 1967 г. на стадион "Васил Левски" в София. Попадението за „сините“ е дело на Георги Аспарухов. Треньорът Кръстьо Чакъров използва следния състав: Бисер Михайлов, Стоичко Пешев, Иван Вуцов, Иван Здравков, Кирил Ивков, Георги Георгиев, Цветан Веселинов, Янко Кирилов, Георги Аспарухов, Александър Костов, Георги Соколов.

ИТАЛИАНЦИТЕ РЪКОПЛЯСКАТ НА ГУНДИ

Никой не си правеше илюзии, че големият пасив може да бъде стопен. А още в 11-ата минута от свободен удар бразилецът Сормани изпрати топката под напречната греда - 0:1. Футболистите на Левски София не успяха да намерят верния ритъм и почти през целия мач трудно достигаха до изгодни стрелкови позиции. А гостите, които вече си бяха свършили работата, сякаш изчакваха срещата да завърши. Някои ефектни изпълнения като ударът с глава на Георги Соколов след плонж внасяха оживление, но те бяха фойерверки. И все пак насладата за тези 50 000, които бяха дошли не само да видят с очите си големия „Милан“, бе отново Георги Аспарухов. В един момент той опита нетрадиционно изпълнение - от почти легнало положение той „щипна“ топката с двата крака и я прехвърли над изненадания Шнелингер, след което вихрено се понесе напред. А в 75-ата минута от свободен удар изстреля такъв снаряд, че огъна пръстите на вратаря Бели, преди топката да спре в мрежата му.

След поредния изстрел на Гунди „червено-черните“ отново са изтръпнали.
След поредния изстрел на Гунди „червено-черните“ отново са изтръпнали.

Но по-интересното се случи след мача. Тогава Гунди влезе в съблекалнята на „Милан“ и се извини на Ривера за неволно нарушение срещу него. Прочутите звезди бяха като парализирани от изненада, а след секунди на вцепенение възнаградиха „синята“ деветка с бурни ръкопляскания и викове „Браво“. Така Гунди за сетен път доказа, че освен голям футболист е и голям човек. А Ривера се скара на Розато за грубата му игра срещу Аспарухов. Неслучайно след най-видните телеграми по повод трагичната гибел на Гунди бе тази на Ривера. Както всъщност и на Еузебио... А Роко бе лаконичен: „Левски“ се представи по-добре на „Сан Сиро“, отколкото в София. Имате само един играч, но той е много голям - Аспарухов.“

Гунди - вечната емблема на Левски София
Жоро Соколов прави нова атракция пред слисаните погледи на бранителите на „Милан“.
Левски - дългият път към Европа | Румен Пайташев