Левски София - резултати, класирания, футболисти, треньори, юноши, статистика по сезони

Михаил Борисов - треньор

Михаил Борисов (Mihail Borisov)

Националност Русия
Роден -
Пост треньор

Кариера в Левски

Сезон Шампионат Нац. купа Евротурнири Други Общо
П Р З П Р З П Р З П Р З М П Р З
1923/1924 - - - - - - - - - - - - - - - -
Всички - - - - - - - - - - - - - - - -

Михаил Борисов е руснак по народност. Той се появява в България при второто гостуване на руския тим „Галиполи“, съставен от руски емигранти през 1922 г. Играе като център-халфбек. Впоследствие остава у нас и заиграва в Левски София, като същевременно става и негов треньор. Ето какво казва за него Борис Василев - кръстникът на клуба, пред многоуважавания наш футболист и спортен журналист Димитър Попдимитров: „Той влезе в състава на „Левски“ като играещ треньор и като такъв е първият в историята на българския футбол. Дойде тъкмо навреме. Имаше солидни познания за модерния навремето футбол. В работата си умело съчетаваше практическите занимания с теоретичната и техническа подготовка. Въведе и наложи колективното начало, поведе борба със самоцелното „соло“ и безсмислените силни шутове, накара ни да свалим топката долу. Така се научихме да играем с ниски пасове в триъгълници, съчетани с дълги прехвърляния. В отбора ни навлязоха млади талантливи играчи и от тях създаде много силен състав, който показваше нещо ново у нас.

Или с други думи, Миша е създателят на онзи тим на „Левски“ между 1922 и 1930 г., който с играта си завладява сърцата на софиянци и много скоро става №1 в столицата. Този тим е основата и на първия наш национален отбор, който играе на Олимпиадата в Париж през 1924 г. В него попадат десет футболисти на Левски“.

Едновременно с това той тренира и юношеския състав, селектиран от Борис Василев. Благодарение на това „Левски“ може да разчита и на нова вълна от собствени кадри - Асен Панчев, Асен Пешев, Константин Ефремов, Владимир Ватев, Никола Димитров, Никола Петрунов и др. Те впоследствие дават ядрото на онзи голям тим на „сините“, който през тридесетте години на миналия век донася първите шампионски титли на клуба и първите по-значими успехи на националния отбор на България.

Миша Борисов работи в клуба малко повече от една година, но остава трайна следа с ефективната си работа.