Левски София - резултати, класирания, футболисти, треньори, юноши, статистика по сезони

Левски (София) Бенфика (Лисабон)

2:3 в реванша

Голове домакин Голове гост
Португалия
Резерви
 • Мело
 • Аугусто Силва
 • Жермано
 • Фернандо Крус
 • Жасинто Сантош
 • Раул Машадо
 • Жозе Аугусто
 • Еузебио
 • Жозе Торес
 • Колуна
 • Симоес
треньори
Бела Гутман

сряда, 10 ноември 1965 година

Купа на европейските шампиони - 1/8 финал (първи мач)

Стадион "Левски", София, ~ 25 315 зрители

Главен съдия: Гюла Герьо (Унгария)

Левски и Бенфика (Лисабон) завършват 2:2 в първи мач от 1/8 финал на Купа на европейските шампиони 1965/66 игран на 10 ноември 1965 г. на стадион "Левски" в София. Голмайстори за „сините“ са Георги Аспарухов и Симеон Николов. Треньорът Рудолф Витлачил използва следния състав: Бисер Михайлов, Иван Здравков, Иван Вуцов, Малин Иванов, Георги Златков, Георги Георгиев, Симеон Николов, Стефан Абаджиев, Георги Аспарухов, Георги Соколов, Методи Бончев.

ЕУЗЕБИО ПРЕДОТВРАТИ КРУШЕНИЕТО

Левски очакваха мача с притеснение от голямото име на своя съперник, но и с увереност, че няма какво да губят, а могат само да спечелят. По зла ирония на съдбата проблемите над „Левски“ се сгъстиха като буреносни облаци в самото навечерие на първия мач в София. Седмица преди него Сашо Костов бе контузен срещу „Ботев“ във Враца, а тежка болест повали на легло Христо Илиев - Патрата. Като капак на всичко Георги Соколов не бе напълно възстановен от контузия, а и Стефан Абаджиев не беше в най-добрата си форма.

Португалците често накъсваха играта в разправии със съдията.
Португалците често накъсваха играта в разправии със съдията.
Легендарния Гунди с топовен изстрел бележи първия гол във вратата на „Бенфика“
Легендарния Гунди с топовен изстрел
бележи първия гол във вратата на „Бенфика“

И въпреки това „сините“ надминаха себе си! На 10 ноември 1965 г. (Левски София имаше своя „10 ноември“ 24 години преди 1989 г.) „Герена“ щеше да се пръсне по шевовете - над 45 000 зрители от цяла България го бяха окупирали часове преди началото на мача, като пак бяха заети и всички части от незастроените още трибуни. „Левски“ и „Бенфика“ излязоха на терена, водени от два колоса - Георги Аспарухов - Гунди и Еузебио. И двамата действително доказаха, че са с цяла класа над останалите! Още в 5-ата минута Гунди нахлу мощно в полето на съперника и от около 30 метра изстреля истински снаряд, който се заби в мрежата на безпомощния Мело - 1:0 за „Левски“! Трибуните изригнаха като вулкан, а снажният защитник Жермано нервно си скубеше брадичката в очакване на още по-лоши събития.

След феноменалния си гол Гунди е в прегръдките на „сините“ си съотборници.
След феноменалния си гол Гунди е в
прегръдките на „сините“ си съотборници.

Домакините, носени на крилете на ентусиазма и подкрепяни френетично от своя „12-и играч“, продължиха щурма си и в 17-ата минута след грешка на Крус Симеон Николов се озова сам срещу Мело, но не издържа на напрежението. Ако тогава резултатът бе станал 2:0, можеше дори да се повтори „сценарият Юргорден“. Но се потвърди неписаното правило, че когато не вкараш, ще ти вкарат. Само пет минути по-късно Еузебио използва евтин трик, но той изигра своята роля. Той се направи на контузен и уж отиде до страничната линия да иска медицинска помощ, но изведнъж се втурна в отпуснатата отбрана, отне топката на Иван Вуцов и хладнокръвно изравни. В 37-ата минута Георги Аспарухов перфектно свали с глава топката на крака на Симеон Николов, но той от четири метра стреля високо над гредата. И все пак това разиграване даде резултат в 59-ата минута, когато легендарният център-нападател пак надделя във въздуха (това сваляне на топката после бе копирано от Торес) и отново поднесе топката на Николов, който под плонжа на Мело намери път към мрежата - 2:1 за „Левски“! Публиката експлодира, а зад вратата, в която бе отбелязан голът, бе издигнат транспарант, на който бе изрисуван прострелян бик с името „Бенфика“. Радостта обаче отново бе твърде кратка. Само четири минути по-късно пак лукавият Еузебио използва грешка на вратаря Бисер Михайлов и от много малък ъгъл с мек удар изравни.

Поредната суматоха пред португалската врата.
Поредната суматоха пред португалската врата.
Левски - дългият път към Европа | Румен Пайташев