Левски София - резултати, класирания, футболисти, треньори, юноши, статистика по сезони

България
Резерви
 • Симеон Нинов
 • Иван Василев
 • Янко Атанасов
 • Димитър Боснов
 • Владимир Грозданов
 • Стефан Янев
 • Симеон Николов
 • Стефан Генов
 • Георги Димитров
 • Андрей Стоянов
 • Никола Димитров
Черно море (Варна) Левски (София)
Голове домакин Голове гост
 • Стоян Георгиев
  46'
  Стефан Генов
-
треньори

понеделник, 11 май 1964 година, 18:00 часа

"А" Републиканска футболна група - 24 кръг

Стадион "Юрий Гагарин", Варна, ~ 33 000 зрители

Главен съдия: Петър Джонев (Пловдив)

Левски губи с 2:3 от Черно море (Варна) в мач от 24-ти кръг на "А" Републиканска футболна група 1963/64 игран на 11 май 1964 г. на стадион "Юрий Гагарин" във Варна. Голмайстори за „сините“ са Димитър Йорданов и Георги Соколов (11'). Треньорът Кръстьо Чакъров използва следния състав: Александър Божилов, Иван Манолов, Иван Вуцов, Малин Иванов, Костадин Радев, Христо Илиев, Стефан Абаджиев, Георги Соколов, Георги Аспарухов, Димитър Йорданов, Александър Костов.

Над 30 000 зрители станаха свидетели на един наистина шампионски двубой, в който два напълно равностойни противника изнесоха футболен спектакъл от висока класа. Двете единадесеторки изявиха себе си откъм най-хубавата светлина в по едно полувреме.

Първите 45 минути бяха за футболистите на „Левски“. Два непростими пропуска на черноморските нападатели в началните минути позволиха на гостите да поведат резултата още в 5-та мин. след хубав гол на Йорданов. Овладели средата на терена чрез дейните Абаджиев, Илиев, Аспарухов и Йорданов, а на моменти и Костов, сините създадоха доста критични положения за защитата на моряците, в която не всичко вървеше добре. Използвайки умело маневреността на крилата и разумната игра на централните нападатели Аспарухов и Йорданов, гостите проведоха редица остроумни атаки, в които изпъкна и по-високата им техника. Плод на по-добрата игра на „сините“ бе и вторият им гол, отбелязан от Соколов, за който отново главна заслуга имаше Йорданов.

Гостите обаче много рано сметнаха, че са решили срещата в своя полза. Високият дух, с който моряците започнаха вторите 45 мин. и разумната смяна на Генов със Ст. Георгиев доведоха до обрат в играта. Инициативата премина изцяло в ръцете на домакините, които засилиха редиците на нападението си. Крайната защита на „Левски“, с изключение на Вуцов, стана лесно преодолима, а в средата на терена топката все по-често беше притежание на домакините. Г. Димитров, Н. Димитров и Андр. Стоянов атакуваха неудържимо по целия фронт на нападението и тогава видяхме високата класа на черноморци.

Надмощието ставаше все по-очебийно, за да завърши с първия гол в 56-та мин., реализиран от Ив. Василев, след явен 11-метров удар. В 60-та и 77-та минути две образцови флангови атаки на Г. Димитров позволиха на Н. Димитров да надиграе вратаря на „сините“ с глава и да доведе резултата до 3:2 в полза на своя отбор. 13 минути на силен натиск от футболистите на „Левски“ бяха ликвидирани мъжествено от черноморци. Те се бориха вдъхновено и заслужено бяха поздравени от хилядната публика за голямата победа, постигната с добра игра и тактически зрялост, и то срещу един силен противник.


в-к „Народно дело“