Левски София - резултати, класирания, футболисти, треньори, юноши, статистика по сезони

България
Резерви
 • Деян Гороломов
 • Любен Славейков
 • Димитър Боснов
 • Владимир Грозданов
 • Димитър Шаламанов
 • Христо Лазаров
 • Васил Досев
 • Иван Лулчев
 • Любен Костов
 • Стефан Генов
 • Спас Киров
СКНА (Сталин) Динамо (София)
Голове домакин Голове гост

след продължения

неделя, 14 октомври 1956 година

Купа на Съветската армия - 1/16 финал

Главен съдия: Хари Узунян (Пловдив)

Левски побеждава с 3:1 след продължения СКНА (Сталин) в мач от 1/16 финал на Купа на Съветската армия 1956 игран на 14 октомври 1956 г. Голмайстори за „сините“ са Димитър Йорданов и Димо Печеников (96' и 118'). Треньорът на Левски използва следния състав: Иван Дервентски, Петър Дончев, Благой Филипов, Борис Апостолов, Александър Кръстев, Цветан Цветанов, Димо Печеников, Стефан Абаджиев, Димитър Йорданов, Тодор Такев, Христо Илиев.

Срещата беше интересна не само за това, че играеше софийският „Динамо“, класирал се на 2-ро място в републиканското първенство, а най-вече за това, че тя беше изпитание за възможностите и спортната форма за отбора на СКНА, на когото предстои сериозна, отговорна и трудна задача – да се класира на 1-во или 2-ро място в квалификационния турнир за влизане в „А“ РФГ за 1957 г.

Играта започна вяло. Софиянци, може би подценявайки противника си играеха самонадеяно, често несвързано и без добро взаимодействие между отделните линии и състезатели. Бавното обработване, а на места и излишното водене на топката напомняха не на игра на 2-рия отбор в страната ни, а игра на един посредствен отбор.

Това до някъде бе използвано от домакините, които чрез бърза игра в отбрана и нападението наложиха леко териториално надмощие, но … безрезултатно. Излишните им комбинации и подавания в ширина, даже в назрели за удар положения във вратата на Дервентски, бяха използвани от бранителите на гостите, които печелейки време след всяко излишно подаване и суетене ликвидираха опасностите пред своята врата. За това именно нападателите на СКНА от многото нападения можаха да отправят само 5 удара във вратата на „Динамо“, от които два на полузащитника Лазаров.

В 18-та мин. Йорданов (Дин) използва недоразумението между Гороломов, Боснов (3) и Грозданов (4), освободи се от последния и прати топката в опразнената врата – 1:0 за „Динамо“. След гола териториално надмощие имаше пак СКНА, но по същите причини то не беше оползотворено. Даже сега се допусна и друга грешка, че нападенията се провеждаха почти само с дясната страна, а Киров, който притежава най-добри пробивни качества бе изолиран.

Второто полувреме не донесе промяна в играта. Хубавите комбинации, които очаквахме днес бяха изключения. В 30-та мин. съдията Хари Узунян даде пресилено 11-метров удар в полза на СКНА (бел. според в. „Нар. спорт“ Благой Филипов е играл с ръка в наказателното поле) и резултата бе изравнен чрез Л. Костов.

Едва след гола играта се оживи. Динамовци се активираха, но домакините превъзхождаха в бързината и запазиха териториално надмощие. Редовното време завърши 1:1. Следваха 2 продължения от по 15 мин.

В 96-та мин. Печеников (Д), предугаждайки дългото подаване на Йорданов се вряза в опразнения коридор, пое бързо и през Гороломов покачи на 2:1. През последното полувреме в 118 мин., пак Печеников използвайки недоразумение между Боснов, Славейков и Гороломов, вряза се и прехвърли неудачно излезлия вратар – 3:1. Така големите усилия на СКНА бяха проиграни поради нетактичността на отделни състезатели.


в-к „Сталинско знаме“