Левски София - резултати, класирания, футболисти, треньори, юноши, статистика по сезони

ЦДНВ (София)
България
Резерви
 • Стефан Геренски
 • Борис Трънков
 • Манол Манолов
 • Никола Алексиев
 • Стефан Божков
 • Димитър Миланов
 • Стойне Минев
 • Георги Цветков
 • Димитър Цветков
 • Атанас Цанов
 • Стефан Стефанов
треньори
Крум Милев

четвъртък, 08 декември 1949 година

Квалификационен турнир - 8 кръг

Стадион "Юнак", София, ~ 15 000 зрители

Главен съдия: Тодор Стоянов (София)

Левски побеждава с 2:0 ЦДНВ (София) в мач от 8-и кръг на Квалификационен турнир 1949/50 игран на 8 декември 1949 г. на стадион "Юнак" в София. Голмайстори за „сините“ са Драган Георгиев и Арсен Димитров. Треньорът Иван Радоев използва следния състав: Спас Андреев, Атанас Динев, Димитър Дойчинов, Драган Георгиев, Амедео Клева, Борислав Цветков, Любен Хранов, Спас Андреев, Йордан Томов, Георги Кардашев, Арсен Димитров.

... и армейците изпадат от „А“ група

Този мач е от квалификационния турнир за попълване на местата в новата „А“ група. Няма съмнение, че това е и най-напрегнатнят и интересен двубой от квалификациите. Теренът представлява ужасна смесица от вода, кал и лед, но въпреки несгодите на зимата двата отбора изнасят динамичен мач.

В средата на първото полувреме вратарят на „Левски“ Спас Андреев спасява опасен удар, но получава тежка контузия. Той не може да стъпва на крака си, но въпреки това геройски стиска зъби и не само остава на поста си до края, а и спасява редица удари, включително една дузпа. Неговият пример е заразителен, той вдъхва кураж на съотборниците си, които печелят заслужена победа. Атанас Динев и Димитър Дойчинов са истински стълбове в отбраната на „сините“, а Арсен Димитров многократно с лекота преодолява съпротивата на Трънков, който е принуден да го задържа с ръце.

Макар че е съставен от добри единици, отборът на ЦСКА играе нестабилно, липсва синхрон в действията на отделните линии и това се отразява на цялостния му игрови облик. В нападателен план армейците са неутрализирани и трудно стигат до изгодни стрелкови позиции.

Още в четвъртата минута Драган Георгиев открива резултата от свободен удар. В 39-ата минута Арсен Димитров майсторски се освобождава от Трънков и с плътен шут за втори път поразява целта 2:0 за „Левски“. През втората част „червените“ се опитват да внесат прелом, но срещат добре организираната защита на съперника и неговия вратар, който, макар и контузен, ги довежда до отчаяние. Кулминацията настъпва в 80-ата минута, когато е отсъдена дузпа в полза на ЦСКА, но ударът на Божков от бялата точка е спасен от Спас Андреев.

С тази победа Левски София затвърждава първото си място в групата, а ЦСКА остава на незавидното шесто място, извън „петорката“, което на практика означава изпадане от „А“ група. Първите пет отбора заедно с други пет трябва да сформират новата „А“ група, която да играе по системата пролет-есен през 1950 г., което е по съветски образец. Но малко преди началото на първенството, през пролетта на 1950 г., чрез административно решение на футболната федерация вместо вече класиралия се отбор на ДНА (Пловдив) в „А“ група е включен ЦСКА под името ОНВ (Отбор на народната войска).

Вечното дерби Левски-ЦСКА | Румен Пайташев