Левски София - резултати, класирания, футболисти, треньори, юноши, статистика по сезони

-
треньори

неделя, 16 септември 1945 година

Държавно първенство - 1/4 финал

Стадион "Юнак", София, ~ 15 000 зрители

Главен съдия: Андрей Златарев (София)

Помощници: Т. Стоянов, П. Станчев

Левски губи с 1:2 от Спортист (София) в мач от 1/4 финал на Държавно първенство 1944/45 игран на 16 септември 1945 г. на стадион "Юнак" в София. Попадението за „сините“ е дело на Борислав Цветков. Треньорът Иван Радоев използва следния състав: Апостол Соколов, Петър Москов, Ангел Петров, Костадин Георгиев, Костадин Георгиев, Георги Младжов, Борислав Цветков, Васил Спасов, Божин Ласков, Любен Хранов, Арсен Димитров.

СПОРТИСТ ПОБЕДИ ПСК ЛЕВСКИ С 2:1

Вчера стадиона „Юнак“ събра около 15 000 любители на футбола. От рано трибуните гъмжат, предвижданията за крайния резултат не са малко, но не са много различни. Защото предвижданите резултати бяха все с малка разлика. Това показваше, че у любителите на футбола с право е залегнало убеждението, че софийските отбори са се почти изравнили и всяка среща е интересна.

Ръководи футболния съдия Андрей Златарев (неизвестно защо не се яви назначения д-р Елков) подпомогнат от Т. Стоянов и П. Станчев. Отборите се явиха в следните състави:

Спортист — Дошеков, Цветков и Радоев, Георгиев, Трънков и Патев, Захариев, Божков, Тодоров, Христов и Ташков. Форма — бяли фланели, черни гащички. Капитан Трънков, голмайстори - Божков и Тодоров.

ПСК Левски — Соколов, Москов и Петров, К. Георгиев, Н. Георгиев и Младжов, Цветков, Спасов, Ласков, Хранов и Димитров. Форма — сини фланели, черни гащички — капитан Н. Георгиев, голмайстор - Цветков.

СЪСТЕЗАНИЕТО ЗАПОЧНА с удар на Спортист и веднага играта е пренесена в полето на ПСК Левски. Там Божков бие високо. Играта бързо се прехвърля ту на едната, ту на другата страна. Отборите не се нуждаят от проучване, те добре се познават. Но въпреки това Божков не е пазен, така както трябва да се пази един добър състезател и в 6 минута същият събира, трима от отбраната на пощенци около себе си и подава на освободилият се Захариев — този, обаче, пропуска. ПСК Левски бързат да се реабилитират и провеждат опасни слизания пред вратата на Спортист. Едното завършва о корнер, който е спасен от Дошеков. След малко Соколов се проявява и спасява един опасен удар.

В 13 М. ПУБЛИКАТА Е на крака. Ковачев остава сам пред гола на пощенци, но бие много лошо. Започнала доста живо, играта почва да става лоша и дори нервна. Изведнаж положението се промени. В 22 м. футболния съдия отсъди наказателен удар в полза на Спортист. Патев би добре, Божков поема топката освобождава се от Н. Георгиев и Петров и с лек отмерен удал бележи 1:0 ЗА СПОРТИСТ

Сред центъра играта е равна. В 29 м. Божков напуща за малко играта, поради лека контузия (умишлено е спънат от Спасов). Това разбърква от бора на Спортист. Но отбраната работи самоотвержено. Трънков и Радоев са на място и играчите срещу тях не могат да разгънат своите способности. Играта е все пак жива, бърза и изпъстрена с интересни моменти. Редуват се опасности пред двете врати. Но вратарите днес са в чудесна форма. Излизанията са им винаги уместни и на време.

40 МИНУТА ЕДВА НЕ НОСИ ИЗРАВНЯВАНЕ. След корнер пред вратата на Спортист става голямо разбъркване. Цветков, Ласков и Димитров един след друг бият към вратата, но безуспешно. Този път и шанса изглежда беше на страната на Спортист.

До края на полувремето няма особени прояви, освен един наказателен удар в полза на пощенци, който Петров не можа да използува.

След почивката ПСК Левски се явиха на терена с малки размествания, които се указаха по-ефикасни. Играта започна доста вяло и на 4 минута няма нищо особено, когато Спортист проведоха устремно нападение, което завърши с аут. Пощенци веднага отвръщат. Момента е доста напрегнат, Петров бие силно, но Дошеков успява и този път да спаси. Пренасянията следват едно след друго. Вратарите се проявяват. Най-малките любители на футбола, които винаги желаят да станат вратари са в възторг. Резултата е все още 1:0 за Спортист и ето в 11 минута Тодоров поема топката, друблира добре, преминава крайната отбрана на пощенци и от близо въпреки плонжа на Соколов покачва 2:0 ЗА СПОРТИСТ.

Това, като чели подействува освежително на играчите на двата тима, а особено на тези от ПСК Левски. Играта се оживява много и дори загрубява. Пощенци започват системни нападения. Футболния съдия даде една пресилена дуспа в полза на пощенци, която, обаче, Петров, би крайно лошо и дори не се съобрази, да остави втория удар за друг играч и по този начин окончателно провали тази възможност. Малко след това при една хубава комбинация Цветков от близо бележи и намалява 2:1 ЗА СПОРТИСТ.

Сега вече пощенци хвърлят всички сили напред. До края на състезанието остават 27 минути. Време достатъчно не само за изравняване, но и за покачване. Обаче, сега си каза тежката дума отбраната на Спортист. Пък и нападението на последните не лежи на лаврите си то прави опити да затвърди победата за тима си.

Играта е извънредно бърза. В 22 минута е надвиснала страшна опасност над вратата на Спортист. Тази самоотвержената игра и голямата борбеност пак спечели.

Това състезание по интереса, който предизвика и по дадената игра е едно от най-важните за държавното първенство. С право победителя от него Спортист ще претендира за финала, пък евентуално и за титлата първи държавен първенец на Отечественофронтовска България и пръв носител на купата на Националния комитет на Отечествения фронт.

КАКВО КАЗВАТ ЦИФРИТЕ: Един наш сътрудник вчера е направил една интересна статистика, която искаме да споделим с читателите. Така в 90 минути на състезанието са дадени общо 25 удари в гола, от тях 10 са на нападателите на ПСК Левски. Топката е пратена, в аут 26 пъти — 16 от нападателите на ПСК Левски и 10 Спортист. Направени са 27 фаули — 13 от страна на Спортист и 14 от ПСК Левски — Спортист са извадили топката 6 пъти в корнер, а ПСК Левски 5 пъти. Топката е излязла извън страничната линия на игрище то (тъч) 42 пъти. 29 пъти по вина на състезателите на Спортист и 13 пъти по вина тези от ПСК Левски. Отсъдени са били 2 офсайда и една дуспа. Тези цифри показват, че играта е била издържана технически. Многото тъчове направени от състезателите на Спортист се дължат на опита да се търси по-малкото зло и да се печели време.

Накрая трябва да отбележим, че футболния съдия Ан. Златарев се справи много добре с задачата си. Той беше добре подпомогнат от страничните рефери.

в-к "Народен спорт"