Левски София - резултати, класирания, футболисти, треньори, юноши, статистика по сезони

Цветан Генев - треньор

Цветан Николов Генев (Цеко)

Националност България
Роден -
Пост треньор

Кариера в Левски

Сезон Шампионат Нац. купа Евротурнири Други Общо
П Р З П Р З П Р З П Р З М П Р З
1932/1933 - - - - - - - - - - - - - - - -
Всички - - - - - - - - - - - - - - - -

Мачове - Първи отбор

Сезон Дата Резултат
1932/1933 03.10.1933 Левски (София) 3:1 Шипченски сокол (Варна)

Цветан Генев е роден на 13 ноември 1898 г. От първите единадесет през 1914 г., в подновения тим на „Левски“ след Първата световна война, в която е участник, остава само той. И някакси съвсем естествено слага капитанската лента на ръката си. Несъмнено той е всепризнатият лидер на онзи славен тим на „сините“ от 1921 до 1926 г., който играе красиво, модерно, комбинативно и който с успехите си у нас и в първите международни мачове на българския футбол накара мнозина да заобичат „Левски“ завинаги.

Цеко е център-нападател на тима. Висок, кокалест, с прецизно владеене на топката и орлов поглед върху играта. От него започва всичко в нападението на „Левски“. Той е главният диспечер. Същевременно, както подобава на един истински център-нападател, е и главният реализатор на тима. Десетките му голове в противниковата врата в повечето случаи са резултат на не много силни, но изключително прецизни и добре пласирани удари и с двата крака.

Всичко това е оценено и от треньора на първия наш национален тим през 1924 г. - австриеца Леополд Нич, който без колебание го поставя заедно с още 9 футболисти на „Левски“ в състава. През 1927 г. Цветан Генев заминава за Париж, където в продължение на четири години следва стопански науки. В същото време играе за един от известните по това време парижки клубове „Серкъл де Спорт Франсе“, като за известен период е и треньор на тима.

След завръщането си у нас през 1931 г. отново се включва във футболните дела на своя „Левски“. През 1933 г. той е вече треньор на тима и има голяма заслуга за първата титла „държавен първенец“ на „сините“. От 1935 г. се отдава на професията си - икономика и стопанство. Но същевременно не престава да бъде член на ръководството на „Левски“.

Умира твърде млад, само на 46 години, на 4 март 1945 г.