Левски София - резултати, класирания, футболисти, треньори, юноши, статистика по сезони

Никола Димитров - треньор

Никола Димитров (Фъц)

Националност България
Роден -
Пост треньор

Кариера в Левски

Сезон Шампионат Нац. купа Евротурнири Други Общо
П Р З П Р З П Р З П Р З М П Р З
1951 - - - - - - - - - - - - - - - -
Всички - - - - - - - - - - - - - - - -

Никола Димитров е роден на 13 юни 1908 г. в София. Започва в юношеския тим на клуба, а едва 16-годишен дебютира за първия тим в Бургас срещу „Черноморец“. От този момент цели 16 години е неизменен титуляр на Левски София. Изиграва 143 шампионатни мача от тима, което е рекорд за предвоенната история на клуба. Международните му мачове са повече от 25 на брой.

Шампион на България е 2 пъти, столичен шампион 4 пъти и още толкова пъти - носител на Купата „Улпия Сердика“. За „А“ националния тим има 5 участия. Играе на поста централен защитник, въпреки ниския си ръст (163 см.). Много бърз и подвижен, добре технически подготвен и най-вече - винаги готов за борба. Това са основните показатели в играта на Фъц.

Освен футболист, Никола Димитров е и отличен скиор. В колекцията си има 14 шампионатни титли на България в дисциплината „северна комбинация“ (ски бягане и скок от шанца). Като скиор участва и на две световни първенства (1933 и 1941 г.) и една зимна Олимпиада в Гармиш-Партенкирхен (1936 г.).

След края на футболната си кариера (1940 г.) дълги години остава на работа в клуба като треньор на юношите, спортен инструктор и деятел. Той е единственият от старото поколение футболист, който до пенсионирането си остава да работи в „Левски“ чак до обединението със „Спартак“.

Почина на 17 февруари 1988 г.